Nakko

View Original

Sterke groei gebruik supermarkt-apps in 2020

Sinds voorjaar 2020 is ons leven enorm veranderd. We zijn, door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, met z’n allen noodgedwongen aan huis gebonden. Woorden als thuiswerken, videovergaderen, beeldbellen en productnamen als Teams en Zoom zijn in no-time aan onze algemene woordenschat toegevoegd.

Ook doen we meer dan ooit aan online en mobiel shoppen en laten we al onze bestellingen thuis bezorgen waardoor E-commerce ten opzichte van fysiek winkelbezoek het afgelopen jaar een duizelingwekkende stijging heeft doorgemaakt.

En aan die stijging komt volgens diverse onderzoeken voorlopig geen einde. Daarbij gaat het niet alleen om gebruikelijke E-commerce-producten zoals fashion en artikelen voor in en om het huis, maar vooral juist supermarkten verkopen sinds de uitbraak van COVID-19 significant veel meer online, via computer én mobiel, zo blijkt uit onderzoek dat vorige maand door digital marketing bureau Yourzine is verricht onder een panel van 500 consumenten.

Voor bestellingen via smartphones weten consumenten steeds vaker de mobiele apps van de desbetreffende supermarktketens te vinden,  in plaats van mobiele websites die op een mobiel scherm minder gebruiksgemak en functionaliteit bieden dan apps.

Traditionele supermarktgangers maakten door corona voor het eerst kennis met online/mobile shopping

Bijna 10% van consumenten maakte tijdens deze pandemie voor het eerst kennis met online/mobiel boodschappen doen.

Het overgrote deel van die groep is jonger dan 49 jaar. Voor deze groep mensen is, sinds het uitbreken van het coronavirus, het laten thuisbezorgen van hun boodschapen de gebruikelijke gang van zaken geworden. Dit laatste gold uiteraard al voor de consumenten die reeds voor de corona-uitbraak online boodschappen deden en voor hen is dat sindsdien zelfs nog sterker van kracht.

Daarnaast doen de meeste consumenten ook nog graag zelf regelmatig boodschappen in hun favoriete supermarktfiliaal in de buurt, voor de laatste, kleine of vergeten artikelen of voor iets extra’s, iets lekkers of iets bijzonders voor gasten. Van alle consumenten die online boodschappen laten bezorgen is uiteindelijk twee procent geheel overstag gegaan van offline naar online boodschappen doen.

 

Meer omzet voor supermarkten

Niet alleen kozen Nederlanders massaal voor online/mobile boodschappen doen, zij  gaven het afgelopen jaar ook meer uit. Men trachtte in moeilijke tijden het in ieder geval thuis nog gezellig te maken. Zo gaf maar liefst 65% van de ondervraagden aan in de voorbije periode meer geld dan voorheen uitgegeven te hebben aan de wekelijkse boodschappen.

Inzichten in app-gebruik:
25 t/m 34 jarigen drijvende kracht mobiele supermarkt-apps

De mobiele app van de eigen supermarkt wordt door steeds meer consumenten omarmd. Met name bij de jongere doelgroepen heeft de app de voorkeur boven andere informatie- en communicatievormen (zoals bijvoorbeeld de wekelijkse winkelfolder). Deze ontwikkeling doet zich het sterkst voor in de leeftijdscategorie 25 t/m 34 jaar.

Voor veel app-gebruikers is informatie over aanbiedingen de belangrijkste content, in ieder geval voor twintig procent van de app-gebruikers in het onderzoek.

Er zijn nog meer opvallende inzichten over het app-gebruik. Zo is namelijk voor de jongste doelgroep (jonger dan 25 jaar) niet informatie over aanbiedingen, maar het loyaliteitsprogramma (in de vorm van een digitale ‘spaarkaart’ in de app) de belangrijkste functionaliteit van de app. Daarmee krijgt men bij de supermarkten immers korting en diverse extra’s.

In de oudere leeftijdsgroepen is het beeld diverser: naast de aanbiedingen en punten sparen middels de digitale loyaliteitskaart worden ook suggesties voor recepten (10%), andere spaaracties (10%) en het samenstellen van boodschappenlijsten (5%) vaak genoemd. Die laatste functionaliteit wordt vaker genoemd door app-gebruikers in de leeftijdsgroep tussen 35 en 54 jaar. Deze boodschappers gebruiken de app meer en vaker als handige tool voor het maken van verschillende lijstjes.

Tot slot: supermarkt-apps zullen alleen maar populairder worden

In de moeilijke, uitdagende tijden waar ons land alsook de Nederlandse supermarktbranche zich aan het begin van de pandemie in voorjaar 2020 gesteld zagen heeft het mobiel shoppen via een supermarkt-app een uitstekende, passende en vooral coronaveilige oplossing geboden, voor zowel consument als supermarktketen. Hierbij is het overigens opvallend te melden dat, volgens eerdergenoemd onderzoek, de voorsprong die Nederlandse supermarkten op online/mobiel terrein hadden ten opzichte van hun buren/collega’s in Duitsland en België, het afgelopen jaar groter is geworden.

De ontwikkelingen in de markt en verdere technische ontwikkelingen aan online omgevingen en mobiele apps zullen uiteraard door blijven en naar verwachting in nog hoger tempo. En ongeacht wat de nabije toekomst ons moge brengen qua pandemievrije wereld en een ‘nieuwe normaal’, twee dingen staan in deze tijden vol verandering vast: boodschappen doen zal straks nooit meer hetzelfde zijn en het gebruik van supermarkt-apps zal alleen maar toenemen.